Wednesday, 8 February 2012

kuih talam keladi





sebenarnya nak buat kuih talam keladi nie tak rumit pun. kebetulan semua bahan-bahan dah ada di dapur, suami yang belikan. so, saya merajinkan diri saya untuk  membuat kuih talam keladi sempena cuti Maulidur Rasul. 

biasalah, bila cuti menjelma kita harus memanfaatkannya sebaik mungkin. so, saya decide nak buat kuih ini. dah lama teringin nak makan kuih talam keladi nie. 

dan di bawah ini merupakan bahan-bahan utk membuat kuih talam keladi

Bahan-bahan untuk lapisan A
220 gram tepung beras  / 2 cawan
40 gram tepung ubi / 3 sudu besar
1 ½ tbspoon garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

Bahan-bahan B
250 gram keladi  (lebih sedikit pun takpe)
Mula-mula, buang kulit keladi, dan basuh dgn air garam supaya keladi tidak hitam
Potong keladi tersebut dalam bentuk kiub dan kukus selama 5 minit
Kemudian baru timbang.

Cara
  1. Bancuhkan bahan A hingga rata dan sebati.
  2. Tapiskan ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
  3. Kacau sebentar, kemudian tuang ke dalam Loyang 10x10x3
  4. Kukus selama 25 minit

Bahan untuk lapisan atas
150-180 gram tepung gandum / 1 ½ cawan
3-5 biji telur- bergantung kepada saiz
250 gram gula halus
250 ml santan
500 ml air
Pewarna purple.

Cara penyediaan
  1. Bancuhkan semua bahan di atas dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga naik wap. Tuang  atas lapisan bawah
  3. Kukus selama 30 minit (setiap 5 minit sila buka tudung periuk)



selamat mencuba. jangan lupa untuk berkongsi hasil anda di sini. :)

No comments:

Post a Comment